Ölümsüzlüyün sirri bu 3 qidadadır - Xəstəlik 100 yaşa qədər baş vermir
26-09-2023, 01:12

Tibb dünyasını formalaşdıran mühüm adlardan biri olan İbn Sinanın sağlamlıq sirləri üzə çıxır. Sağlam həyat sürmək istəyən bir çox insan təbii üsullara müraciət edir. Hətta ölümsüzlüyü kəşf etdiyi deyilən İbn Sina uzun ömrün sirri üçün həmin üç qidaya işarə edib. Bu qidaları qida rasionuna daxil edənlər 100 yaşa qədər rahat yaşaya bilirlər.  Məlum olub ki, ölümsüzlüyün sirri bu 3 qidadadır.  

AZİNFORM.AZ ömrü uzadan 3 qidanı təqdim edir:

 Şam Fındığı

K vitamini ilə çox zəngin olan şam fıstığı nadir bitkilər sırasındadır. Qismən üz iflici olan insanların tez-tez istehlak etməsi lazım olan şam fıstığı C vitamini baxımından da çox zəngindir. Hüceyrəvi pozulmaları aradan qaldıran şam fıstığı ölümsüzlük iksiri olaraq görülür.

Gicitkən

Tənəffüs problemləri bəzən böyük problemlərə səbəb olsa da, boğazda və ağciyərlərdə azalmış selik tənəffüs problemlərinə səbəb olur. Mütəxəssislər virus səbəbiylə selikli qişanın rütubətinin azaldığını və öskürək tutmaları da daxil olmaqla öskürək tutmaları üçün ən faydalı bitkinin gicitkən olduğuna qərar verdilər.

Paxla

İrəli yaşlarda olduqca tez-tez rast gəlinən hüceyrə deformasiyası dərinin parlaqlığına mənfi təsir göstərir. Bu vəziyyətin qarşısını almaq üçün İbn Sina uşaqlıqdan mütəmadi olaraq lobya istehlak etməyi tövsiyə edir.

Çox zəngin tərkibə malik lobya kifayət qədər miqdarda protein və karbohidrat ehtiva edir. Tərkibində A, B, C və B2 vitaminləri olan lobya sidik yolları problemlərinə də yaxşı gəlir. Fasulyenin faydaları aşağıdakılardır:

  • Dərinin sağlamlığını qorumağa kömək edir.
  • Təbii depamin mənbəyidir.
  • Bağırsaq hərəkətlərini artırır.
  • Böyrək funksiyalarını tənzimləyir.
  • Sinə xəstəliklərinə və öskürəyə xeyirlidir.
  • İmmunitet sistemini gücləndirir.
  • Pis xolesterolu azaltmağa kömək edir.
  • Zülal ehtiyaclarını ödəmək üçün qırmızı ət istehlak etməsi tövsiyə edilməyən insanlar tərəfindən istehlak edilir.

Hər yeməyin faydası olduğu kimi zərəri də var. Müəyyən miqdarda qida istehlak etmək faydalı olsa da, çox istehlak etmək zərərli nəticələrə malikdir. Mütəxəssislər hər şeyin ölçülü istehlak edilməsi lazım olduğunu bildirərək lobyanın zərərlərini belə izah ediblər:

  • Həftədə 3 dəfədən çox istehlak edilən lobya həzm probleminə səbəb olur.
  • Qaraciyər sağlamlığı üçün təhlükə yaradan lobyaların təzə halda qaynadılıb istehlak edilməli olduğu bildirilir.
  • Lobya diabet xəstələri üçün riskli qida ola bilər.
  • Həkiminizlə məsləhətləşərək ölçülərinizi təyin edə bilərsiniz.
  • Bəzi hallarda favizmə səbəb olan paxlalı bitkilər insanların səhhətində ciddi problemlər yarada bilər.
  • Paxla zəhərlənməsi kimi tanınan bu xəstəlik, adətən lobyadan ilk dəfə istifadə edən insanlarda müşahidə oluna bilər.

 

AZİNFORM.AZ





Son xəbərlər
up