İnsanlar sağlamlıq problemlərindən qaçmaq üçün müxtəlif təbii qidalardan istifadə edirlər. Dietoloqlar və həkimlər də sağlam həyat üçün təbii qidalardan istifadə etməyi tövsiyə edirlər. Məlum olub ki, bir meyvə döş xərçəngi hüceyrələrini müəyyən dərəcədə məhv etməyi bacarıb. Azinform.az xərçəng hüceyrələrini məhv edən meyvəni təqdim edir:
Sağlam həyat üçün təbii qidalardan istifadə etmək vacibdir. Təbii qidalar sağlam qidalanma təmin etməklə yanaşı, bir çox xəstəliyə qarşı da qoruyucu təsir göstərir.
Cornell Universitetində aparılan bir araşdırmada, tədqiqatçılar zoğal ekstraktlarını insan döş xərçəngi hüceyrələri üzərində sınaqdan keçirdilər və xərçəng hüceyrələrinin əksəriyyətinin 4 saat ərzində yox olduğunu aşkar etdilər.
Zoğal; antioksidant, iltihab əleyhinə, antibakterial və immuniteti gücləndirən bitki ekstraktları ilə doludur. Xüsusilə qırmızı meyvələrdə olan fitokimyəvi maddələr xərçəngə səbəb olan molekullarla mübarizə aparır.
CRANBERRY NƏDİR?
Zoğal Şimali Amerika bölgəsində tapılan həmişəyaşıl kolun meyvəsindən istehsal olunur. Zoğal meyvəsi asidik quruluşa malikdir. Bundan əlavə, sidik yollarında arzuolunmaz bakteriyalara müdaxilə edə bilər və sidikqovucu kimi fəaliyyət göstərir. Həm də turş dadı var və nadir hallarda çiy istehlak olunur.
Daha çox meyvə şirəsi və ya qurudulmuş meyvə şəklində istehlak edilir. Karbohidrat və liflə zəngin meyvə olan zoğalın tərkibində 90 faiz su var. Tərkibində E, K, C vitaminləri və manqan kimi vitamin və minerallar da var.
CRANBERRY FAYDALARI NƏDİR?
* Sidik yolları infeksiyasının qarşısını alır
* Ürək sağlamlığını dəstəkləyir
* Mədə xərçənginə qarşı qorunma təmin edir
* Zoğal immuniteti gücləndirir
* Tərkibindəki bəzi maddələr sayəsində diş və diş əti sağlamlığı üçün çox faydalıdır.
* İltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir.
* Tərkibindəki antioksidant maddələr sayəsində dərini gözəlləşdirir və qocalmanın təsirlərini minimuma endirir.
* Tərkibindəki kalsium sayəsində sümük sağlamlığına faydalıdır.
Daha çox şirəsi və ya qurudulmuş şəkildə istehlak edilən zoğal meyvəsi nadir hallarda çiy halda istehlak edilir. Tərkibində C vitamini və kalium olan zoğal suyu əlavə şəkərlərdə yüksək ola bilər.
Çiy zoğal meyvəsinin yetişməsi 16 ay çəkir və payızda yığılır. Dondurucuda 6 aydan 12 aya qədər saxlamaqla onun təravətini qorumaq olar. Zoğal sous və ya jele kimi də istehlak edilə bilər.