Keme göbələyi: Təbiətdə Gizli MÖCÜZƏ
7-12-2023, 21:27

Təbiət həvəskarları və göbələk həvəskarları üçün keme göbələyi təbiətin füsunkar hədiyyəsi hesab olunur. Ancaq bu ləzzətli göbələk növü şüursuz şəkildə istehlak edildikdə ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcək bir təhlükə də daşıyır. Azinform.az bildirir ki, bu yazıda göbələyin nə olduğunu, növlərini, həyat dövrünü, təbiətdəki rolunu və sağlamlıqla əlaqəsini araşdıracaq. Göbələklərin toplanması və istehlakı zamanı diqqətli olmanız lazım olan məlumatları da əhatə edəcəyik. Göbələk haqqında bilmək istədiyiniz şeylər bunlardır:
Dolaman, Keme göbələyi aprel, may və iyun aylarında yarımquraqlıq bölgələrdə, çəmənliklərdə və qumlu torpaqlarda sarı rəngdə çiçəklənən Tubaria guttata bitkisinin kökləri ilə ektendomikorizal bağlar əmələ gətirən mikorizal göbələkdir. Yeraltı kök yumruları şəklində böyüyür və böyüdükcə torpaq bir az şişir. Bağlı olduğu Tubaria guttata bitkisinin yanında qabarmış torpaq göründüyündə, göbələk tornavida kimi bir alətlə torpaqdan çıxarılır. Xarici qabıq qırmızı-qəhvəyi, daxili hissəsi isə damarlı krem rənglidir. 
Keme göbələyi nədir?
Keme göbələyi latınca "Amanita caesarea" kimi tanınır və  meşələrdə təbii yolla bitən bir göbələk növüdür. Ümumiyyətlə narıncı papağı və ağ sapı ilə tanınır. Bu göbələk dadına görə qastronomiya aləmində də mühüm yer tutur. Keme göbələyi, həmçinin delfin göbələyi
olaraq da bilinir , xüsusilə zülalla zəngindir.  Ölkəmizdə yer mantarı kimi tanınan göbələklərin ən görkəmli nümayəndələri Terfeziya cinsinə aiddir və bitdiyi bölgəyə görə “Kəmə” və ya “Domalan” adlanır. Ədəbiyyatda cinsin təxminən 40 növü var. Bu göbələklər yeraltı askokarplar əmələ gətirir. Ascocarps hipoq və ya yarı epigeus, armud və ya kök yumru şəklindədir, ölçüsü təxminən 10 sm. Torpaqdakı miseliya yumşaq, ağımtıl və ya sarı-qəhvəyi, qaramtıl-sarı ola bilər. Qədim dövrlərdən bəri yeməli mövsümi çöl göbələyi kimi tanınır. Çox köhnə mənbələrdə İbn Baytar kimi bəzi qədim yazıçılar tərəfindən “kəmə” göbələkinin sıxılması ilə alınan şirənin göz xəstəliklərinə, xüsusən də mikroblara qarşı xeyirli olduğu bildirilmişdir. Üstəlik, Peyğəmbərimiz (s) bir hədisdə buyurur: “Ət yeyin. Suyu gözə şəfadır” (Mollaahmetoğlu, 1981). Əslində, Terfezia cinsinə çox yaxın xüsusiyyətlərə malik olan və Ərəbistan yarımadasında “Ağ Keme” kimi tanınan Tirmaniya cinsinə aid növlərin bədəvilər tərəfindən bəzi göz xəstəliklərinin müalicəsində istifadə edildiyi məlumdur. 
Keme göbələk növləri
Keme göbələyi müxtəlif növlərə malik ola bilər. İki əsas növ bunlardır:
Qara Keme Göbələyi
Qara göbələk qırmızı-qara papağı ilə diqqət çəkir. Ümumiyyətlə müxtəlif bölgələrdə yetişən bu çeşid yerli mətbəxlərdə müxtəlif üsullarla istifadə olunur.
Sarı Keme Göbələyi
Sarı göbələk parlaq sarı qapağı ilə seçilir. Dadı kifayət qədər qiymətli olsa da, bu göbələyi istehlak edərkən diqqətli olmaq lazımdır.
Dolaman göbələyinin tərkibində protein var. 100 qram qırmızı ətin tərkibində olan eyni miqdarda proteini bir boşqab doldurulmuş göbələkdən almaq olar. Bundan əlavə, göbələkdə az miqdarda doymamış yağ turşuları var. Doymamış yağ turşusu qanda yaxşı xolesterinin miqdarını artırır. Bu ürək-damar sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Bundan əlavə, sümükləri gücləndirir və yaşlılarda baş verə biləcək xəstəliklərin qarşısını alır. Ən faydalı xüsusiyyəti afrodizyak olmasıdır. Həm də ət istehlak etməyən və pəhriz saxlayanlar üçün ideal qidadır. Liflə də zəngin olduğu üçün bağırsaqların fəaliyyətinə müsbət təsir göstərir. Faydalarına görə o, truffle göbələkinə bənzəyir. Güclü antioksidant olduğu üçün bədəndəki sərbəst radikalları təmizləyir. 
Keme göbələkinin həyat dövrü
Keme göbələkinin maraqlı həyat dövrü var. Bu dövrə aşağıdakı mərhələlərdən ibarətdir
Toxumdan Bitkiyə
Keme göbələyi toxumdan böyümə mərhələsi ilə başlayır. Toxumlar meşə dibində tapılır və uyğun şəraitdə cücərir.
Mantarın inkişafı
Cücərmiş toxumlar yavaş-yavaş böyüyür və papaq və gövdə əmələ gətirir. Bu mərhələdə göbələk toplamadan əvvəl diqqətli olmaq lazımdır.
Terfezia arenaria
Trüf göbələyi kimi də tanınan Keme göbələyi, kartof kök yumrularına bənzəyən quruluşu ilə diqqət çəkir. "Göbələk nədir, harada bitir, faydaları nədir?" Bu kimi suallar, xüsusən də göbələk həvəskarları tərəfindən tez-tez soruşulur. Göbələk haqqında bilmək istədiyiniz şeylər bunlardır:
Keme göbələyinin insan sağlamlığı üçün bir çox faydası var. Dadına əlavə olaraq, bu faydaları üçün geniş istifadə olunur. Faydalarından biri də tərkibində doymamış yağ turşularının olmasıdır. Bu səbəbdən yüksək xolesterin üçün faydalı olduğu bilinir. Həm də bol protein ehtiva edir. Bu baxımdan, vegetarianlar və veganlar üçün ideal qida mənbələrindən biridir. Göz xəstəliklərinə də xeyirli olduğu bilinən bu göbələk onurğa beynini gücləndirmək üçün də təsirli bir qidadır.
 Bu göbələk adətən təbiətdə özbaşına böyüyür. Bu göbələklər xüsusi üsulla toplanır və emal edilir.  

Göbələklərin zəhərli olub-olmaması sualı internetdə ən maraqlı mövzulardan birinə çevrilib. Göbələk zəhərli deyil. 

AZİNFORM.AZ





up